Thema-avond: Laat de natuur mee-tuinieren!
Hoe 'denkt en doet' de natuur anders dan een traditionele tuinman? Op de thema-avond leg ik het je uit.
Wie, wat, waar
Datum: Woensdagavond 9 oktober 2024
Locatie: Boerderijwinkel van Biologische Tuinderij Klein Broekhuizen, Bokkenstraat 4, 7031 ED Wehl
Tijdstip: 19:30 - 21:30
Kosten: € 17,50. Dit is inclusief koffie, thee en iets lekkers.
Thema-avond gaan door bij minimaal 5 personen
Hoe denkt de natuur anders dan een traditionele tuinman?
Een traditionele tuinman tuiniert vaak aan de hand van een strak ontwerp. Dit is vaak bedoeld om jarenlang hetzelfde te blijven. De natuur is echter dynamisch: ze wil van een kale bodem naar bos. Dit doet ze in vijf fasen, en in een vaste volgorde.
De natuur is het heel vaak niet eens met de beslissingen van de tuinier. Daarom zet ze onkruidjes in de pas geschoffelde borders. Strooit ze paardenbloemen in een strak gazon. En laat ze struiken en boompjes wegkwijnen.
Ook als je probeert om zo natuurlijk mogelijk te tuinieren, kom je uitdagingen tegen. De bomen worden te groot voor de tuin en geven teveel schaduw. Het gras staat minstens kniehoog. Planten gaan woekeren. Hoe hou je de natuur in de hand?
Hoe je het met de natuur op een akkoordje kunt gooien in je tuin, dat leg ik je uit tijdens deze thema-avond. Je gaat overeenkomsten en verschillen zien, herkennen en begrijpen.
Zo ziet de avond eruit
De natuur 'denkt en doet' heel simpel. Ze wil in vijf fasen van een kale bodem naar bos. Aan de hand van beeldmateriaal laat ik je de vijf fasen zien. Je ziet dan onder andere de ontwikkeling van ’t Broekbosje; een jong bosje op het landgoed van Biologische Tuinderij Klein Broekhuizen. Hier transformeren we landbouwgrond tot bosgrond. We laten de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan, maar we sturen het proces wel een beetje bij.
Deze vijf fasen vertaal ik naar je tuin. Ik laat je zien hoe je de natuur voor je kunt laten werken, en hoe je haar kunt bijsturen. Een tuin waarin de natuur mag mee-tuinieren hoeft niet een woekerende, verwilderde bende te worden. Het kan ook strak.
Er is ruim gelegenheid voor verbazing, herkenning, het delen van ervaringen en het stellen van vragen. Dit alles onder het genot van koffie, thee en iets lekkers.
Wat levert het je op?
- Meer begrip van hoe de natuur 'denkt en doet', omdat je haar beter herkent. Je kunt betere beslissingen nemen voor je tuin of grondgebied,
- Tuinieren kost minder tijd omdat de natuur mee-tuiniert en je werk uit handen neemt,
- Tuinieren kost minder geld; je kunt beter inschatten waar een plant op de juiste plek staat. Planten groeien en bloeien beter. Je hoeft niet telkens nieuwe te kopen,
- Je draagt bij aan biodiversiteit. Meer leuke en nuttige beestjes voelen zich thuis in je tuin omdat de omgeving 'klopt'. Je tuin komt tot leven!
Op 9 oktober zal het ’s avonds al aardig donker zijn. We kunnen het bosje daarom helaas niet live bezichtigen. Maar de beelden spreken voor zich. Meld je aan!