De herfst is de tijd van de zaden en de besjes. Maak je tuin dit jaar niet winterklaar. Allerlei leuke vogels peuteren in de uitgebloeide bloemen hun kostje bij elkaar!
Zaden zijn een voedselbron voor vogels
Zaden en bessen zijn het gevolg van uitgebloeide bloemen. Ze zijn in dit jaargetijde de grootste voedselbron voor zaad-etende vogels. Toch worden uitgebloeide bloemen nog regelmatig afgeknipt. Ze worden vaak gezien als bruin en ‘vies’. Wat tuincultuur betreft zijn we gewend geraakt aan opgeruimd, fris en netjes.
Voor de zaadeters onder de vogeltjes is dat pech hebben. Want met de uitgebloeide bloemen verdwijnt ook hun winterkostje in de container. De lekkere en voedzame bloemenzaadjes gaan zomaar aan hun snaveltjes voorbij. Ze moeten maar hopen dat de tuinier een zak strooivoer voor buitenvogels heeft gekocht...
Uitgebloeide bloemen leven
Maar uitgebloeide bloemen zijn lang niet altijd lelijk. Het is maar hoe je ze bekijkt. Uitgebloeide bloemen leven. Niets is zo über cute als een pimpelmeesje dat in de zaaddoosjes van een teunisbloem zit te peuteren. Met zijn frisse kleuren blauw, wit, zwart en geel is zo’n pimpelmeesje misschien zelfs wel een beetje … hoe zullen we het zeggen … fris en netjes? Het contrast van die kleuren is nog mooier tegen de bruin met groene achtergrond!
Zet besjes op het menu
Niet iedere vogel is alleen maar een zaadeter. Sommige hebben graag besjes op het menu, zoals de merel in de vuurdoorn. Je moet goed kijken, ze heeft een goeie schutkleur tegen de muur.
De merel moet een ware acrobaat zijn om bij de besjes te kunnen, want de dunne twijgen buigen door onder haar gewicht. Zie dan je evenwicht maar eens te bewaren!
Een merel is niet alleen maar dol op vuurdoorns omdat er bessen aan zitten. In het voorjaar is een vuurdoorn een geweldige heester om nestjes in te maken. De doorns beschermen de jonge merels goed tegen katten en roofvogels.
Vuurdoorn te stekelig? Plant een druif
Vind je een vuurdoorn te stekelig? Denk dan eens aan een druif. Ook druiven komen pas nadat de bloemetjes uitgebloeid zijn. Dit heb je soms niet in de gaten omdat druiven heel onopvallend bloeien.
Dit merelmannetje hopte van uitkijkpost naar uitkijkpost. Zo kwam hij steeds dichter bij de druiven. Pas toen hij zeker wist dat het veilig was gapte hij een felbegeerde druif, en nam die mee naar een veilige plek. Hij zag er trouwens behoorlijk verfomfaaid uit, deze merel. Vooral op zijn kop. Hij was namelijk in de rui. Zijn oude verenkleed moest vervangen worden door een nieuwe. Het aanmaken van een nieuw verenkleed kost behoorlijk wat energie. De benodigde calorieën kon hij mooi uit de oude druifjes bij elkaar sprokkelen.
Vlinders drinken liefst uit bekertjes
Een druif plant je liefst op een zonnige, kalkrijke plek in de buurt van een pergola of een veranda. Je kunt de lange twijgen dan goed aanbinden. Niet alleen de vogels hebben wat aan een druif. Als je het de merels vriendelijk vraagt, mag je misschien wel mee-eten. Vind je de pitjes in de druiven lastig en vervelend? Met een sapketel of sap-pan kun je van de bessen ook druivensap maken.
Laat in de zomer vooral een paar overrijpe druiven hangen. Dan komen atalanta’s gezellig een slokje drinken. Vlinders hebben lange tongen. Dit maakt dat ze diepte nodig hebben om nectar te kunnen opslurpen. Daarom drinken ze het liefst uit kelkjes. Een opengebarsten, overrijpe druif is precies de drinkbeker waar een vlinder naar op zoek is. En dan dat heerlijke gistende, zoete druivensap… Misschien hebben vlinders wel eerder wijn ontdekt dan mensen...
Tussen oude dakpannen scharrelen naar insecten
Sommige vogels, zoals meesjes, roodborstjes en winterkoninkjes, zijn dol op insecten. Heb je een paar oude tegels of dakpannen over? Berg ze niet op, maar laat er her en der in de tuin een paar slingeren. Eronder en tussen de kieren kruipen allerlei insecten die al snel door de vogels gevonden worden.
Op deze video zie je een winterkoninkje. Winterkoninkjes zijn behoedzame, schuwe vogeltjes die zich niet snel laten zien. Dit winterkoninkje kwam de stapel dakpannen inspecteren, vond een lekker hapje, en verdween daarna snel in de hoop bladeren van tuin-egel Spike.
Uitgebloeide bloemen hebben hun charmes
Uitgebloeide bloemen en oude besjes lelijk? Kijk eens niet naar de kleur, maar naar de vorm. Naar het silhouet. Naar hoe het licht erop valt. Bessen en uitgebloeide bloemen hebben echt hun charme. En vogels en vlinders zijn er superblij mee!
Reactie plaatsen
Reacties