Tegel eruit, plant erin

Ben je uitgekeken op je stoeptegeltuin maar heb je geen groene vingers? Durf te experimenteren. Gooi niet meteen je hele tuin op de schop maar begin klein. Haal één tegel eruit en zet er een plantje in. In deze blog lees je hoe je het aanpakt. 


In een stoeptegeltuin kun je heel goed plantjes poten. Het is zelfs niet eens zo moeilijk om een grauwe tuin met alleen maar tegels of grind een beetje op te fleuren. Met een schepje, een tuinplantje en desnoods een klein beetje potgrond ben je al een heel eind op weg. Pak het aan zoals de natuur het zou doen, en de plantjes voelen zich ook nog eens thuis op hun nieuwe plek. Ze vragen dan nauwelijks aandacht. De natuur zou op twee dingen letten: reserveer een plekje in de zon, en kies planten die bij de bodem passen.

Reserveer een plekje in de zon

De meest succesvolle tegelplanten zijn pioniersplanten. Pioniersplanten zijn de allereerste planten die een kale bodem begroeien. Andere planten die voor schaduw kunnen zorgen, zoals bomen of struiken, zijn er dan nog niet. Pioniersplanten staan daarom altijd in de zon en zijn echte zonaanbidders. Haal de tegel dus weg op een zonnige standplaats. In de schaduw doen ze het minder goed.

Pioniers zijn echte survivalspecialisten. Ze vragen nauwelijks eten en ze leven van een drupje water. Je doet al gauw te veel in plaats van te weinig. Je kunt tegelplanten op weg helpen door een klein schepje potgrond door het tegelzand te mengen. Daarmee voeg je een klein beetje voeding toe. Maar niet te veel, zorg dat de bodem voor de pioniers goed zanderig blijft. Pure potgrond is al snel te voedselrijk en te nat.

Kies plantjes die bij de bodem passen

Het zand dat onder tegels ligt, is puur zand. Tegelzand moet stabiel zijn, zodat tegels er strak en recht op blijven liggen zonder te verschuiven of te verzakken. Om die reden wordt tegelzand ontdaan van alles wat geen zand is en wat de stabiliteit kan verstoren. Tegelzand bevat daarom geen humus, compost, klei of ander materiaal dat voedingswaarde heeft voor planten.

En toch kun je goed plantjes planten op tegelzand. Moeder Natuur laat geen enkele bodem onbedekt. Zelfs op rotsblokken, asfalt of beton duiken plantjes op. Die krijgen nooit extra water of kunstmest. Kies je plantje daarom zoals de natuur het zou doen, en ga voor plantjes die van een schrale bodem houden. Welke plantjes dat zijn?

Tegels en rotsplantjes: match made in heaven

Tegels en het zand eronder zijn feitelijk niets anders dan gemalen rotsblok. Hiermee is de link snel gelegd: rotsplantjes doen het op schraal zand prima! Ze blijven laag bij de grond en bloeien overvloedig. Van de naam kun je soms al afleiden dat ze geschikt zijn voor een tegeltuin. Denk aan muurbloem (Erysimum), steenbreek (Saxifraga) en steenanjer (Dianthus deltoides).

Mediterrane kruiden, en je kunt ze eten ook nog!

Ook veel mediterrane keukenkruiden doen het goed als tegelplant. Ze komen uit landen rond de Middellandse Zee en voelen zich  thuis op droge, kalkrijke, zanderige gronden. Geschikte tegelplanten zijn tijm, rozemarijn, lavendel, oregano en salie. Ze bloeien bovendien mooi, en trekken vaak ook vlinders, bijen en hommels aan. En als bonus: ze kunnen door de sla, bij de gebakken piepers, in de soep en door je roerbakschotels. Het is leuk om je tuin in te lopen en  te knippen van je eigen stoeptegelkruiden. En je eet ook nog eens lekker!

Zo pak je het aan

Groen en kleur doet meer voor je humeur dan een dorre vlakte van steen of beton. Dus loop je tuin in en kijk of je het zuiden of zuidwesten kunt vinden.

Zoek hier een leuk plekje voor je nieuwe plant en haal er een tegel uit.

Ga dan naar het tuincentrum en vraag waar je een leuk en geschikt rotsplantje of eetbaar kruid voor in je tegeltuin kunt vinden. 

Heb je lef? Neem een klein zakje mee en vraag of het tuincentrum er voor een euro een handje potgrond in wil doen. Je hebt namelijk niets aan een grote zak potgrond van veertig liter, je pionier heeft nauwelijks voedingsstoffen nodig. 

 

Maak een plantgat in het tegelgat en zet hier het plantje in. Zorg dat de bovenkant van de aarde van het plantje iets lager dan de rand van de tegels uitkomt. Er loopt dan geen water weg als het regent, of als je in periodes van droogte een beetje water geeft. Vul het plantgat aan met tegelzand, en meng hier een handje potgrond doorheen.

Je mag altijd herkansen

Ben je nog geen doorgewinterde tuinier? Begin dan met één tegel en één enkel goedkoop plantje. Zo krijg je gevoel voor hoe een plant groeit en bloeit, en hoeveel water hij moet hebben. Doet je plantje het goed, dan kun je een volgende tegel verwijderen en weer een plantje planten. Zo maak je van een versteende tuin langzaam maar zeker je eigen oase. 

Is je project mislukt? Ga na waarom het is misgegaan en probeer het nog een keer. Van de natuur mag je altijd herkansen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.